Той даде пресконференция, на която допълни, че ако в източна Украйна започнат безредици, Русия си запазва правото да използва всички налични средства, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

"Засега такава необходимост няма, но е възможно. Ние няма да воюваме с украинския народ. Използването на военна сила ще е само в краен случай. Ако вземем такова решение, то ще е само за защита на нашите граждани. Ние считаме Украйна за братска република. Ученията, които бяха проведени, не са свързани със събитията в Украйна", обясни Путин.

Руският президент коментира още, че в Украйна се извършва противоконституционен преврат и въоръжено завземане на властта. Но в същото време допълни, че разбира протестиращите украинци, защото те са искали кардинални промени.

Най-малкото разбирам хората на Майдан, които и до сега изискват не някакви фасадни ремонти, а кардинални промени. Незаконното забогатяване и разслояването на обществото са проблеми, които имат остър характер и в Русия, но в Украйна те са много по-силни, по-лоши, умножени на квадрат и на куб”, заяви Путин.

По думите му, украинският парламент е частично легитимен, но действащият президент не е.

Според Путин избягалият президент Виктор Янукович е единственият законен лидер на Украйна.

"Той няма политическо бъдеще, а ние се намесихме само по хуманитарни съображения. Мисля, че там щяха просто да го убият", каза Владимир Путин.

Според него, Янукович не е издал нито една незаконна заповед. Путин изтъкна, че сваленият украински държавен глава е наредил силите на милицията да бъдат изведени от Киев и отбеляза, че подписвайки споразумението с опозицията от 21 февруари, Янукович практически е сдал властта.

"Той се съгласи с всичко, което опозицията поиска", заяви Путин.

За Крим


По думите на президента, въоръжените групи, които взеха властта в Крим, са местни сили за самоотбрана, а не руски войници.

Путин бе категоричен, че Русия няма да провокира сепаратистки действия на полуострова. По думите му, жителите на Крим имат право да определят съдбата си сами.

"Единственото, което направихме е да усилим охраната на нашите обекти в Крим. Ние не претендираме да диктуваме нещо на някого, но разбира се, няма да останем безучастни, ако видим, че започват да преследват рускоезичното население", допълни руският президент.

За обвиненията от Запада и възможните санкции

"Обвиняват ни, че действията ни са незаконни. Но трябва да си спомним за действията на САЩ в Ирак и Либия, където те действаха без каквито и да било санкции или нарушавайки ги. Нашите действия напълно съответстват с нормите на международното право", категоричен бе Путин.

За последствията от евентуални санкции спрямо Русия, руският президент заяви, че затова трябва да мислят тези, които се готвят да ги наложат.

"Нашите партньори подкрепят въоръженото завземане на властта в Украйна и обявиха тези хора за легитимни. Приемаме всички заплахи по наш адрес, като непродуктивни и вредни", допълни той.

Путин обясни, че евентуалното отзоваване на руския посланик в САЩ е крайна мярка, но ако се наложи ще бъде използвана, въпреки че, по думите му, не му се иска.

АНКЕТА: Одобрявате ли позицията на Путин за Украйна?